Soms heb je het gevoel dat werk en afspraken je overstromen. Je probeert alle ballen in de lucht te houden, maar voelt je uitgeput. Aan alles in je lichaam merk je dat je eigenlijk niet meer kan. Dit zijn alarmbellen die je niet mag negeren. Wanneer je te maken krijgt met een burn-out of daar tegenaan zit, is het van belang te handelen. Wandeltherapie kan helpen.
Emotionele overbelasting
Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Een korte periode spanningen voelen is niet erg. Dit houdt je scherp en biedt mogelijkheden om het beste uit jezelf te halen. Maar wanneer het voor langere tijd aan stress blootgesteld wordt, loop je risico. Mensen die lang onder te veel spanning staan, kunnen een burn-out krijgen. Je zou een burn-out kunnen zien als het eindstadium na een periode van stress. Een moeilijke en nare situatie die invloed heeft op zowel je fysieke als mentale gezondheid.
De oorzaken
Bij een burn-out speelt werkdruk een grote rol, maar is niet de enige boosdoener. Vaak ontstaat het door een combinatie van werkstress en spanningen op privégebied. Bijvoorbeeld door scheiding, een overlijden of ziekte. Tegelijkertijd blijft het dagelijks leven doorgaan en ben jij nog hard aan het werk. Ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen. Je bent bijvoorbeeld erg perfectionistisch, waardoor je de lat continu te hoog voor jezelf legt.
Hoe herken je het?
Iemand met een burn-out krijgt te maken met verschillende klachten. Zo zal je lichaam vaak vermoeid zijn en voel je je emotioneel instabieler. Ook kun je je moeilijk tot helemaal niet concentreren en onthoud je steeds slechter. Daarnaast worden dagelijkse bezigheden een uitdaging. Dit merk je zowel thuis, op werk, in een sociale omgeving of in het verkeer. Een burn-out kan ook lichamelijke problemen met zich meebrengen. Denk hierbij aan hartkloppingen, hoofdpijn, last van spijsvertering, duizeligheid en meer.
Drie nodige stappen
Of de stressklachten net tevoorschijn komen, je inmiddels al een burn-out hebt of je er dicht tegenaan zit, zijn er drie stappen die je kunt nemen:
- Stap 1: Acceptatie: de eerste stap bij het proces van een burn-out is het accepteren van de situatie. Het is wellicht lastig om het toe te geven, maar het is niets om voor je te schamen. Leg je bij het idee neer en zorg voor acceptatie.
- Stap 2: Gas terug: zodra je ‘opgebrand’ bent, is het belangrijk een stap terug te nemen van bepaalde activiteiten, taken en verplichtingen. Luister hierbij goed naar je lichaam en kijk wat nog wel en niet mogelijk is.
- Stap 3: Hulp zoeken: om je burn-out tegen te gaan, is het verstandig hulp in te schakelen. Na een burn-out wordt wellicht niet alles meer hetzelfde. Toch kan het ook een mooie mogelijkheid om te ontdekken waar je echt energie van krijgt.
Wandelen
Amanda, van Praktijk Confiant, coacht aan de hand van wandeltherapie. ‘Wandeltherapie is bijzonder effectief. Het is laagdrempelig, maar geeft merkbaar resultaat. Door te bewegen, verbetert de bloedcirculatie en raken de hersenen gestimuleerd. Daardoor kunnen de gesprekken beter landen. Je kunt informatie beter verwerken en voelt je na de beweging ontspannen, frisser, alerter en optimistischer. Het is prachtig om te zien wat er tijdens een wandeling allemaal gebeurt.’