Veel mensen zijn pas geneigd actie te ondernemen zodra er een benaming is voor je gevoel. Denk aan een burn-out of overspannenheid. Maar soms zit je al lange tijd niet lekker in je vel voordat er sprake is van zo’n burn-out. Je voelt je moe, bent vaker humeurig en hebt geen zin om iets te ondernemen. Ook bij deze klachten (of juist dan!) is het van belang een oplossing te zoeken om erger te voorkomen. Wandelen is een goede methode om je geestelijke gezondheid weer in balans te brengen.
Bewegen en gezondheid
Regelmatig in beweging zijn is van fundamenteel belang voor een goede gezondheid, zowel op mentaal als fysiek vlak. Als je op de bank blijft zitten, voelt dat voor een moment goed. Maar op de lange duur voel je je alleen maar futlozer. Als je besluit in beweging te komen, ben je iets aan het ondernemen en dat voelt goed. Maar waarom is juist wandelen zo’n nuttige en heilzame vorm van beweging?
Een ontspannen gevoel
Tijdens het lopen hoor je de vogeltjes tjilpen en waait er een lichte wind langs je lichaam. Het is stil op de plek waar je bent. Je wordt niet afgeleid door nieuws, telefoon, televisie of werk, en hebt de kans je gedachten op de vrije loop te laten. Dat draagt bij aan een ontspannen gevoel. Je kunt negatieve gedachtes op zij zetten en je gedachtes zorgvuldig ordenen. Maar hoe komt het dat dat tijdens wandelen zoveel beter gaat?
Wandelen en het brein
Wanneer we lichamelijk actief zijn, zijn de hersenen veel actiever. Er worden allerlei signalen heen en weer gezonden. Daardoor voel je je door het wandelen alerter en wakkerder. Door beweging zoals wandelen neemt ook de vorming van neuronen in de hersenen toe. Deze neuronen worden aangemaakt in twee hersengebieden, waarvan een de hippocampus is. De hippocampus is ook verantwoordelijk voor leer- en geheugenprocessen. Daardoor kun je tijdens wandelen veel beter informatie verwerken en nieuwe inzichten verkrijgen. Bovendien maak je tijdens beweging dopamine en endorfine aan, hormonen die je een positief en vrolijk gevoel geven.
Wandeltherapie
Je zou kunnen stellen dat je door te wandelen je hersenen de ruimte geeft te verwerken. Daarom is het een fantastische manier van therapie. Bij Praktijk Confiant geeft Amanda de Mos wandeltherapie. ‘We gaan weg uit de vier muren, maar voeren al wandelend een gesprek. Daarbij is de natuur een rustgevend en ondersteunend element. Dit maakt het bespreken van moeilijkere onderwerpen toegankelijker. Na deze vorm van therapie dalen de eventuele spanningen en kom je lekkerder in je vel te zitten.’
Over Praktijk Confiant
‘Door het coronavirus was ik genoodzaakt de praktijk uit te gaan’, vertelt Amanda. ‘En meteen dacht ik: dit moet ik doorzetten. Wandeltherapie werkt als een trein. Soms komen mensen aan met de schouders tot aan de oren van de spanning, en na een wandeltherapie is er totale ontspanning. Bovendien is het laagdrempelig. Je loopt naast elkaar, waardoor ook stiltes af en toe kunnen vallen zonder dat dat spannend is.’ Ben je nieuwsgierig? Neem gerust contact op.