Na drukte op je werk en in je privéleven is het natuurlijk heerlijk om alles even los te kunnen laten. Dat kan op allerlei manieren, en sport is voor velen de ultieme manier om te kunnen ontspannen. Je lichaam maakt allerlei stofjes aan waardoor jij je lekkerder gaat voelen. Je verbetert je conditie én je humeur. En zo is het een belangrijk middel om je ook in het dagelijks leven beter te voelen. Maar wat nu als je een nare blessure of tegenslag te verstouwen krijgt? Blijf je dan gemotiveerd?
Vervelende blessure
Stel je bent aan het sporten en hebt net het eerste sprintje achter de rug. Plotseling voel je het: een vervelende pijnsteek bij je knie. En dat net terwijl het de vorige keer zo goed ging. Je had dit al eerder eens gevoeld, maar dacht dat het over was. Niets bleek minder waar. Je baalt als een stekker, want nu kun je niet opbouwen in je training. En wat nu als de blessure langdurig zal zijn? Straks kun je alleen nog maar je bovenlichaam trainen. Had je maar beter op jezelf gelet… Had je maar meer kennis over blessures en hoe deze op te lossen…
Jouw persoonlijke top
Er kunnen veel zaken zijn die jouw sportprestaties in de weg staan. Misschien stel je te hoge verwachtingen van jezelf, heb je te maken met blessures of zijn er andere tegenslagen waar je je niet goed tegen kunt wapenen. Aangezien sporten heel wat meer is dan fysieke, tactische en technische vaardigheden alleen, kan het moeilijk zijn jouw persoonlijke top te bereiken wanneer je daar mentaal niet klaar voor bent.
‘Soms is het nodig om mentaal stappen te zetten’
Te hoge lat
Marlinde (33) kan dit beamen. Ze vertelt: ‘De laatste jaren in de sportschool merkte ik het op. Hoewel ik mijn best deed om de lat niet te hoog te leggen in verband met mijn knieblessure, deed ik vaak toch net te veel. Dit had als gevolg dat ik steeds meer pijn kreeg. Het lukte me maar niet om kracht of conditie op te bouwen. Langzaam kreeg ik steeds meer weerstand tegen bewegen. Ik ging er tegenop zien en voelde me niet goed over mezelf. Hierdoor kwam ik steeds verder van mijn doelen af te staan. Het werd een vicieuze cirkel.’
Ken je beperkingen
‘Mijn herstel begon met het stellen van doelen. Ik had altijd grote, verre en vage doelen gesteld waardoor niets wat ik deed ooit goed genoeg was. Het leren van effectief doelen stellen was een verademing. Zo wist ik wat ik van mezelf kon én mocht verwachten, en kon ik voorzichtig mijn trainingen uitbouwen. Ook leerde ik dat prestaties niet altijd gaan om hoger, groter en beter. Het is ook een prestatie om je eigen beperkingen te kennen, maar vooral om te weten hoe je op positieve wijze met deze beperkingen kunt omgaan.’
Omgaan met tegenslagen
Hoewel het leek dat Marlinde al zeer krachtig met haar blessure omging door hard te trainen, bleek haar houding in feite een belemmering die voorkwam dat ze op het niveau kon komen dat ze wilde bereiken. Om haar fysieke top te kunnen behalen, was het noodzakelijk om mentaal stappen te zetten. Want haar angst om te onderpresteren, resulteerde in overbelasting van haar lichaam. Marlinde moest ontdekken dat er niets mis was met voorzichtige hersteltrainingen, en dat ze niet bang hoefde te zijn dat dat gelijk stond aan falen. Effectief en productief omgaan met tegenslagen en blessures kán lastig zijn, en ik help je heel graag dat zo goed mogelijk vorm te geven.
Ontmoet Amanda
Als gecertificeerd mental sportcoach is het mijn doel om jou te laten groeien op sportgebied. Hierbij gebruik ik de vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange werk in de psychiatrie, en die ik heb opgedaan tijdens diverse aanvullende opleidingen en specialisaties zoals trauma- en angstbehandeling, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en Sportpsychologie & Coaching. Heb jij veel stress, of heb je klachten die te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen, oververmoeidheid of burn-out? Ook dan help ik je graag! Naast mental sportcoaching kun je bij mij namelijk ook terecht voor psychosociale therapie. Daarnaast bied ik regelmatig diverse workshops en mentale trainingen aan, ook op aanvraag.