Over een paar weken is het zo ver. De wedstrijd waar je al maanden hard voor aan het trainen bent. Aangezien de vorige wedstrijden als een speer gingen, verwachten velen dat jij ook deze wedstrijd weer optimaal zal presteren. Maar vlak voor de belangrijke dag aanbreekt, begin je klamme handen te krijgen en staat het angstzweet onder je oksels. Je klapt dicht. Wat nu?
Prestatiedruk
Vrijwel ieder mens zal ooit een keer druk hebben gevoeld, of het nu gaat om werk, school of andere belangrijke zaken. Maar bij sporters in het bijzonder komen gevoelens omtrent druk en presteren in een spreekwoordelijke snelkookpan terecht. Wat gebeurt er eigenlijk op zo’n moment van binnen? Doordat er vanuit de omgeving bepaalde verwachtingen of gewenste resultaten zijn, ontstaat er een sterke drang aan deze verwachting of wens te voldoen. Alle andere uitkomsten zijn dan per definitie niet afdoende. Er ontstaat een gevoel van hoge druk.
Wat gebeurt er?
De stress in het lichaam en hoofd neemt toe. Je wordt hyperalert, wat betekent dat alle prikkels ongefilterd binnenkomen. De focus vervaagt: je kunt je niet meer concentreren op de wedstrijd zelf, maar bent bezig met de omgeving. Je prestatie blijft hierdoor achter en de onzekerheid slaat toe. Vaak proberen mensen deze onzekerheid het hoofd te bieden door concrete en meetbare handelingen uit te voeren: nog meer trainen, nog gezonder eten, nog sneller, harder, zwaarder moeten presteren. Door vermoeidheid en nog meer opgelegde druk vergroot het risico op blessures, overtraindheid en mentale onbalans. Net zoals je je lichaam oefent met behulp van je trainer, is het belangrijk om je mentale veerkracht te versterken – met behulp van een coach.
Aan lot overgelaten
Menigeen vindt het niet meer dan logisch dat er trainers zijn voor verschillende onderdelen van jouw sport: iemand die let op je voeding, een of meerdere anderen die nadenken over je fysieke fitheid… Maar waarom zou je wat betreft je mentale fitheid dan aan je lot overgelaten moeten worden? Het is niet alleen onrealistisch, maar ook onnodig om van jezelf te verwachten dat je dit geheel zelf moet uitzoeken. Een coach kan helpen met een gezonde balans tussen druk en plezier: kunnen presteren wanneer het er toe doet, én (of: door) te kunnen genieten van de wedstrijd.
Druk van de ketel
Wil jij je prestatiedruk écht onder controle krijgen? Dan kun je mental sportcoaching overwegen. Deze vorm van coaching kan sporters helpen om te groeien binnen hun sport. Je leert als sporter om te gaan met bepaalde vragen en twijfels, zoals: ‘hoe ga je om met verwachtingen van je omgeving? Of met tegenslagen en blessures?’ In mijn bedrijf Confiant zet ik, Amanda de Mos, me daar graag voor in. Graag help ik je aan de hand van mental sportcoaching je mentale weerbaarheid te verbeteren, waardoor de (prestatie)druk van de ketel komt. Samen gaan we aan de slag met om een mooi resultaat neer te kunnen zetten – maar ‘no pressure’!