Gezonde spanning zet je op scherp: je voelt de zenuwen opkomen, maar ze zorgen ervoor dat je een fantastische presentatie geeft, een geweldige wedstrijd rent of die ene taak net op tijf af hebt. Negatieve spanning ontstaat als er te veel op je bordje komt, en de gevolgen daarvan zijn een stuk minder prettig. In mijn praktijk Confiant in Assen geef ik een workshop MindFit. Hierin hebben we het over hoe je negatieve stress kunt herkennen en doen we oefeningen om de stress de deur te wijzen.
Je uiterste best
Je wacht in spanning af. Je staat in het startblok, wachtende op het startschot. Je kijkt nog even over je schouder naar je tegenstanders, je schat je kansen in. Je voelt de kriebel in je maag, maar het werkt als een aanmoediging. De adrenaline maakt je scherp, de spanning geeft je energie en je vliegt weg om je uiterste best te doen om als eerste over de finish te komen.
Gezonde spanning
We kunnen er niet omheen: niemand gaat fluitend, zorgvrij door het leven. We ervaren allemaal gedurende de hele dag spanning. Gelukkig is veel daarvan positieve stress, ook wel gezonde spanning. Je ervaart vaak positieve stress omdat je iets doet wat je wil, en waarvan je wil dat het goed gaat. Je wil dat een presentatie goed gaat, je wil dat een date een succes is. De spanning geeft enkel aan dat je ergens om geeft, want als het je niet zou uitmaken zou je ook niet zenuwachtig zijn.
‘Bouw stress om naar gezonde spanning’
De tegenhanger van gezonde spanning
Stress kan alleen ook omslaan. Dit gebeurt vaak als je in één keer heel veel moet, in plaats van dat je het wil. Je wil nog steeds alles goed doen, maar de lat ligt te hoog en de tijd is te schaars. De gedachte dat het je misschien niet gaat lukken en alle gevolgen daarvan kruipen langzaam je hoofd in. De gezonde spanning maakt plaats voor negatieve stress, de stress die niet gepaard gaat met goede prestaties maar met hoofdpijn, nekpijn, negatieve gedachtes en allerlei andere lichamelijke gevolgen die je prestaties juist in de weg gaan staan.
Hoe herken je stress?
Negatieve stress kan voor allerlei symptomen zorgen, maar het is makkelijk om ze ergens anders aan af te schrijven. De hoofdpijn kan ook komen door weinig drinken, de nekpijn komt misschien omdat je ’s nachts wat slecht hebt gelegen. Je schrijft jezelf een dieet voor van iets meer slapen en een zakje sinaasappelen om niet ziek te worden en daarmee moet het zaakje afgerond zijn. Maar sinaasappelen houden de deadlines, verslagen en afspraken niet tegen. De negatieve stress blijft, de symptomen worden langzaam alleen maar erger.
Handvatten en rust
Het is dus belangrijk dat je leert om de symptomen van stress te herkennen, zowel de positieve stress als de negatieve. Bij Confiant geef ik workshops in MindFit om je hierbij te helpen. De workshop bestaat uit twee delen. Eerst hebben we het over wat positieve en negatieve stress is en wat precies de gevolgen van beide zijn. Daarna gaan we aan de slag met oefeningen uit pilates en yoga. Je krijgt tijdens de workshop zo dus niet alleen handvatten om mee aan de slag te gaan, het is ook een moment om ter plekke je rust terug te kunnen pakken.
Wijs stress de deur
Een workshop in MindFit kan een omkeer in je leven betekenen. Je leert stress te herkennen en kan alle negatieve spanning zo direct de deur wijzen. Heb je behoefte aan meer ondersteuning, dan is psychosociale therapie aan te raden. Tijdens deze therapie zoeken we samen uit welke stressfactoren in jouw leven spelen waardoor jij jouw stressniveau niet omlaag krijgt. Door andere vaardigheden en gedachten aan te leren, kun je er zelf voor zorgen dat stress minder invloed op je leven zal hebben. Er blijft alleen gezonde spanning over, en daar is niets mis mee. Die spanning toont immers aan dat je geeft om wat je doet.