Weg met het taboe: neem een mental sportcoach!
Sporters is niet alleen fysiek zwaar, ook mentaal vraagt sporten veel van jezelf. Je kunt tegen drempels als faalangst, torenhoge verwachtingen en sterke tegenslagen aanlopen die langzaam je mentale reserves uitputten. Mental sportcoaching kan er voor zorgen dat je die drempels kunt overkomen, maar toch rust er op mental coaching vaak een taboe. Amanda de Mos, coach van Praktijk Confiant in Assen, geeft aan dat dit taboe nergens voor nodig is. Er is namelijk niets mis met het beste uit jezelf willen halen!
Obstakels bij het sporten
Je kunt bij het sporten allerlei obstakels tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan prestatiedruk. Misschien probeer je altijd aan verwachtingen van anderen te voldoen, of extra goed te presteren voor een wedstrijd. Het kan ook zijn dat je consequent te hoge verwachtingen aan jezelf stelt. Zodra je jouw eerdere doelen hebt bereikt, ligt je nieuwe doel alweer vele malen hoger, waardoor je altijd teleurgesteld uitkomt.
Het taboe op mental coaching
Kiezen voor mental sportcoaching kan net zo goed een obstakel vormen. Misschien lijkt het je wel wat, je kunt mentaal immers belangrijke stappen zetten om fysiek beter te presteren, maar denk je stiekem ook: wat vindt mijn omgeving ervan? Er rust een taboe op mental coaching, waardoor mensen er eigenlijk weinig over praten. Je hebt misschien het idee dat anderen kunnen denken dat je niet alleen bij sporten hulp nodig hebt, maar dat de hulp ook verder gaat dan dat. Soms komt er ook schaamte bij kijken. Mental coaching is alleen niet om je voor te schamen. Waarom zou je jezelf moeten schamen als je jezelf alleen maar wilt verbeteren?
Het beste uit jezelf halen
Met mental sportcoaching kun je haalbare doelen stellen en concrete stappen zetten om deze doelen te bereiken. Je leert je verwachtingen te managen en met stress en tegenslagen om te gaan. Als je merkt dat je op deze manier steeds beter je doelen gaat bereiken, zul je tegelijkertijd merken dat je steeds gemotiveerder aan het sporten gaat. Mental sportcoaching zorgt er zo voor dat je altijd zin hebt om het beste uit jezelf te halen, en niet langer je eigen grootste tegenstander bent.
Mental coaching: Ook voor trainers
Ik geef mental sportcoaching ook aan trainers. Die kunnen tegen hetzelfde dilemma oplopen. Als je als trainer een eigen coach zoekt, ben je dan eigenlijk wel een goede trainer? Ik zeg – je bent dan juist een goede trainer. Als trainer wil je immers altijd het beste voor je team. Als je het idee hebt dat je met jouw training nog niet het resultaat bereikt dat je wil bereiken of dat je trainingsmethodes nog niet aansluiten op het team, kan mental sportcoaching het verschil maken. De coaching is geschikt voor zowel jezelf als trainer, als het hele team.
Praktijk Confiant
Ik ben Amanda de Mos van Praktijk Confiant in Assen. Ik geef naast mental sportcoaching ook psychosociale therapie en cursussen mindfulness, yoga en cursussen MindFit. Ben je geïnteresseerd geraakt in mental sportcoaching of een van mijn andere trajecten of cursussen? Neem dan contact met mij op, dan kijken we samen hoe we het beste uit jezelf of jouw team kunnen halen.